Nur Syaheerah Eylia
92's
" terkadang cinta itu dekat "
Malaysia

11 August 2016

MAKTOK

HARI RAYA PERTAMA

Hari raya pertama semua penuh gelak tawa,
tapi bagi aku and family raya pertama penuh dengan airmata. 
airmata yang akan diingati sampai bila bila. 
Masih teringat lagi ciuman maktok sebelum dia pergi.
Rasa lain sangat ciuman terakhir tu. 

Sebelum maktok pergi maktok ada pesan 

" baguslah baby mengajar. mengajar budak budak yang nak membesar. dapat pahala"

bacaan yasin tak lekang dari mulut kami sekeluarga sebelum maktok pergi.
sebab maktok nampak sakit sangat. 
nampak maktok dah tak larat sangat sangat. 
Maktok tahu dia dah tak lama. 
Dia tidur tapi airmata dia tak berhenti mengalir. 
Orang sekeliling dah kering airmata dah maktok. 

Ramai datang melawat maktok. 
Ramai datang jaga maktok.
Ramai datang bagi kata semangat dekat maktok. 
Maktok sedih tapi maktok tak tunjuk. 
Maktok sakit tapi maktok kuat. 

pagi 1 syawal :

pukul 11 ibu amik aku and nayli nak pergi hospital.
nak pergi tengok arwah maktok and enis ( kebetulan masuk hospital sama sebab denggi)
sampai je hospital terus pergi dekat maktok. cium maktok. 
maktok nampak anak menantu cucu cicit berbaju raya,
maktok tidur dalam keadaan airmata mengalir.
dia seakan nak bercakap sesuatu tapi tak mampu nak berkata kata. 
bisik dekat telinga maktok " selamat hari raya maktok, baby datang bawak lemang ni"
lepas tengok maktok naik atas tengok eneex sekejap. 
lepas beberapa minit papa dapat call cakap maktok dah takde
Aku kaku sekejap. 
betul ke.
diumur aku 24 tahun maktok dah tkde. 
maktok tak sempat tengok baby kahwin, 
maktok tak sempat nak tengok anak baby cicit maktok.
berlari turun bilik maktok
ruangan bilik maktok terdengar suara suara cucu cicit maktok menangis. 
diorang kecik lagi tapi diorang sangat memahami keadaan tu.

Moga maktok selalu dirahmati dan selalu tenang diSana.
kami dekat sini selalu mendoakan matok.
Maktok tunggu kami dekat sana ya. 

Alfatihah Maktok ..........